
Jabuke đedovače, šarenike, zelenike i divljakuše, ugnile oskoruše, zimnjače kruške, dunje, vinogradarske šantelije, mušmule i drugo voće iz voćnjaka penzionera Milutina Šokčevića iz Nove Topole u RS svojevrsna su riznica zdravlja obogaćena prirodnim medom od bagrema, kestena, zove i svakojakog bilja koje raste u prostranom Lijevče polju i pitomom Potkozarju. Ovaj zaljubljenik u prirodu kaže da je zdravlje moguće sačuvati isključivo korišćenjem domaćih proizvoda, naročito voća koje nije ugroženo hemijskim preparatima. Na smotrama i sajmovima voća, kao što su Dani jabuke i kruške, jesenas održani u Gornjim Podgradcima pod Kozarom, Šokčević je svojim štandom privukao veliku pažnju. „Sve što sam izložio je apsolutno zdravo, van dometa otrovnih preparata i prepoznatljivo u bogatoj voćarskoj tradiciji ovog kraja. Ove jabuke đedovače, mekane i slatke kojim je narod dao takvo ime zato što ih mogu jesti starci bez zuba, ubrane su sa stabla posađenog pre pola veka. I druge voćke su vrlo stare, ali postojane, zdrave i rodne. Za razliku od plantažnih zasada jabuke kratkog veka koje je neophodno čak i do 30 puta godišnje prskati protiv štetočina, ove moje nikada niko nije poprskao bilo kakvim hemikalijama. Uostalom, to i nije moguće jer je svaka voćka, jabuka ili kruška, visoka desetak metara, viša i od najviših kuća... Tretiraju ih jedino pčele, ptice, veverice i vetar, ništa drugo“, priča Šokčević, koji od jabuka divljaka koje naziva i šumskom apotekom, pravi sirće. „Jabukovo sirće je vrlo zdravo za ljudski organizam u šta sam se i sam uverio. Čašica ujutro i ne treba se plašiti gripa i prehlade?! Osim u grlo, jabukovo sirće dobro je i za obloge protiv svakojakih uboja, oteklina, temperature, protiv svega“, zaključuje Šokčević koji je sam smislio i recept za „vino bogova“ koje pravi na bazi meda. Pokazujući flašu s etiketom na kojoj su naziv vina i njegovo lično ime i prezime, Šokčević priča: „Glavni sastojci su voda i med, najbolji je livadski ili bagremov koji se kuva sve dok ima pene. To potraje i nekoliko sati, naravno, postoje i recepti te još neki dodaci, što je samo moja tajna. Tako dobijemo napitak izvrstan za žeđ, bolji od svega drugog jer organizmu daruje blaženstvo tela i duha. Posebno bih ovo vino preporučio mladencima jer u narodu postoji verovanje da ono snaži organizam i daruje plodnost“, uverava Šokčević, dodajući da ovaj napitak poboljšava krvnu sliku i apetit, ali i to nije sve. „Vino bogova, ili medovina, kako se još zove, usporava starenje, oslobađa stresa i predstavlja pravi eliksir mladosti i ljubavi“, uveren je naš sagovornik, diskretno otkrivajući da ga upravo zbog toga mnogi posećuju. Kaže da je nekoliko boca sa štanda na Danima jabuke i kruške, smeštenom odmah pored ženskog štanda sa pitama od jabuka, te svakojakim đakonijama, već rezervisano. Za koga, ne htede reći.
Нема коментара:
Постави коментар